Geschiedenis

 

Geschiedenis

 

Toonkunstkoor Bergen op Zoom, vroeger Christelijke Oratorium Vereniging, had een zeer breed repertoire dat ondermeer de grote oratoria, missen, cantates, koorliederen en operakoren omvat, uit de stijlperiodes Renaissance, via Barok tot 20e Eeuws, vaak met professionele orkestbegeleiding. 


 

Toonkunstkoor Bergen op Zoom, vroeger Christelijke Oratorium Vereniging, had een zeer breed repertoire dat ondermeer de grote oratoria, missen, cantates, koorliederen en operakoren omvat, uit de stijlperiodes Renaissance, via Barok tot 20e Eeuws, vaak met professionele orkestbegeleiding. 

 

Een vaste waarde in het programma was de tweejaarlijkse uitvoering van de Johannes Passion van Bach in de even jaren (meest recente uitvoering 1 april 2006). Daarnaast voerde het koor ook andere grote oratoria uit, zoals het Weihnachtsoratorium van Bach (2000) en de Messiah van Handel (1996) en het Requiem van Fauré (1997). In 2001 vierde het Toonkunstkoor zijn 55 jarig bestaan met een jubileumconcert met werken van Mozart, zoals de Krönungsmesse en de Vespers. Bovendien stonden regelmatig koorstukken van bijv. Andriessen, Britten, Fauré, Handel, Mendelssohn en Rutter (o.a Gloria in 1998) op het programma.

Een uitbreiding op het repertoire vormen beroemde koorwerken uit enkele bekende opera’s (concert in nov. 2002). In oktober 2003 voerde het Toonkunstkoor de Carmina Burana van Orff drie keer uit in samenwerking met andere koren. Op 27 oktober 2004 werd in samenwerking met andere verenigingen een Bevrijdingsconcert gegeven ter viering en herdenking van 60 jaar Bevrijding van Bergen op Zoom. In mei 2005 nam het koor deel aan het Internationale Praagse Korenfestival. Op 27 oktober 2006 werd wederom een succesvol Bevrijdingsconcert gegeven, met ondermeer het Gloria van Vivaldi. In december 2007 werd een Kerstconcert met een groot koper ensemble gegeven. Rond Pasen 2008 werden de koralen en enkele koren uit de Johannes Passion uitgevoerd. Heel 2009 werd er gerepeteerd op de Mariavespers van Monteverdi, die in jan. 2010 werd uitgevoerd in samenwerking met het Markiezaats Kamerkoor, begeleid door een samengesteld barokorkest, grotendeels met authentieke instrumenten. Ter gelegenheid van Allerzielen werd in oktober 2010 Ein Deutsches Requiem van Brahms uitgevoerd in de Londener versie.

De laatste jaren is het programmabeleid veranderd. Een commissie zocht op basis van een thema een programma van muziek en poëzie bij elkaar . Zo hadden wij een Lenteuitvoering in 2013 over “Het liefhebben van de kunst en de kunst van het liefhebben”. En een Lenteconcert in 2014 “I will sing with the spirit”. Beide concerten met een gevarieerd liederenprogramma. Allerzielen is een gelegenheid die zich goed leent voor een interessante muziekkeuze, zo hadden we in 2013 en in 2015 een bijzonder concert op de eerste zondag van november.
In 2016 is het 70-jarig bestaan van het koor feestelijk gevierd met een concert in de Lourdeskerk. Ook in 2017 en 2018 heeft het koor succesvolle uitvoeringen verzorgd.