Wie wij zijn

Wie wij zijn - juli 2019

Toonkunstkoor Bergen op Zoom

Op 6 juni 1946 opgericht, is het koor begonnen als Christelijke Oratorium Vereniging. Het voerde werken uit als de Johannes Passion van J.S. Bach, die Schöpfung van J. Haydn of the Messiah van G.F. Handel. In die tijd, toen het leven nog in keurige hokjes was ingedeeld, was het een protestants koor. Toen de tijden en de ideeën veranderden, veranderde ook de naam van de COV Bergen op Zoom in Toonkunstkoor Bergen op Zoom.

Ook de koorcultuur veranderde. Er kwamen musicalkoren, popkoren: een grotere keuze voor zanglustigen. Het aantal leden daalde, er waren wisselingen van dirigenten, er konden, vanwege de hoge kosten, geen grote werken meer worden uitgevoerd.

Onze vorige dirigent, Loek van Dijck, heeft ons koor weer nieuw elan gegeven. Door zijn kennis van de muziekliteratuur stelde hij aantrekkelijke liederenprogramma’s samen. Uitvoeringen trekken daardoor trouw publiek, de leden van het koor zingen met plezier. Wij rekenen erop dat dit onder leiding van onze nieuwe dirigent voortgezet zal worden.

In de persoon van Hans Timmermans stelt Toonkunstkoor Bergen op Zoom u zijn nieuwe dirigent voor.

Er zijn momenten in de geschiedenis van Toonkunstkoor Bergen op Zoom waarop het koor koos voor een verandering van het programma. Dit jaar staat het koor opnieuw voor zo’n keus. De verwachting daarbij is dat dit maximaal bijdraagt de samenwerking met de nieuwe dirigent tot een succes te maken en de mogelijkheden van de zangers te benutten.

U bent gewend om onze concerten te beluisteren met een grote vrijheid in het interpreteren van de tekst die bij de muziek wordt meegeleverd. In het programma dat nu wordt ingestudeerd zal die vrijheid natuurlijk blijven. Het koor neemt nu nog meer de uitdaging aan om de luisteraars met de muziek de diepere betekenis van de gezongen tekst te laten ervaren. Dit samengaan van tekst en muziek doet denken aan de manier waarop filmbeelden de toeschouwer kunnen beroeren. 

De optredens die zijn voorzien maken gebruik van  expressieve mogelijkheden van eerder ingestudeerde stukken maar ook van muziek die op deze wijze nog niet eerder in het programma van het Toonkunstkoor was opgenomen van Franse componisten zoals Saint Saëns en Fauré.

Het Toonkunstkoor hoopt met dit bericht onze mooie plannen onder uw aandacht te hebben gebracht.

Het Toonkunstkoor leeft, leve de koormuziek!